Hitta lediga domännamn med Billiga Webbhotell
Behöver du ett nytt domännamn till en hemsida eller kanske till ditt företag? Då kan du använda sökverktyget högst upp på sidan för att hitta ett ledigt domännamn som du kan registrera.
Om det önskade domännamnet inte är ledigt kan du prova med andra domännamn eller överväga att använda bindestreck i domännamnet. Var dock försiktig så att du inte bryter mot rättigheter med den metoden – det kräver oftast att sidan arbetar inom en annan bransch.
Priser på domännamn och webbhotell
Domäner kan registreras till olika priser, men du kan hitta en översikt här. Där får du en bra indikation på vad prisnivån vanligtvis ligger på. På listan över webbhotell kan du bland annat se hur snabbt webbhotellet svarar, deras priser samt jämföra upptider för de olika leverantörerna av webbhotell.
Det här bör du undvika i ditt domännamn
När du väljer ditt domännamn är det rekommenderat att undvika domännamn som innehåller bokstäverna ä, ö och/eller å. Antingen bör du undvika dessa bokstäver helt, eller se till att du även köper domänen som är stavad med internationella bokstäver – det vill säga ae, oe och aa. Om du inte gör detta kan du riskera att någon annan skapar en annan hemsida med samma namn. När du ska hitta ett domännamn är det också viktigt att tänka ur kundens eller användarens perspektiv. Här är det viktigt att fundera på vad de troligen söker efter och hur domänen bäst speglar din verksamhet. Ett bra tillvägagångssätt är att söka efter dina tjänster och produkter på Google och se vilka mönster som finns för just det sökordet.
Vad kostar ett domännamn?
Domäner är inte gratis, men de är inte heller särskilt dyra. De är däremot otroligt viktiga för ditt företag och din hemsida. Lediga domäner kostar cirka 70 kr, men priset kan variera beroende på leverantör. Priset gäller per år, vilket innebär att ett domännamn kostar 70 kr per år. Detta är dock en liten kostnad för något så viktigt. När du har betalat för ett domännamn registreras du hos punktum.dk (för .dk-domäner) som domänens ägare. Detta innebär att du ensam har rätt att använda domänen och kan göra vad du vill med den.
Hur hittar jag rätt lediga domäner?
För att hitta domäner som passar ditt företag bör du börja med att brainstorma några namn. Vad passar dina produkter eller tjänster? Vad är lätt att uttala? Vad är enkelt att skriva? Vad beskriver ditt företag? Det kan vara svårt att hitta de rätta domänerna, och med så många lediga domäner kan man lätt bli förvirrad och känna sig överväldigad av alla alternativ. Du kan använda sökverktyget högst upp för att prova dig fram. Fråga gärna också vänner och familj vad de tycker passar bäst – de kanske har den perfekta idén. Hitta gärna personer i din målgrupp och ta reda på vad de lättast kommer att minnas. På så sätt kan du få input för att göra rätt val.
Om du inte kan bestämma dig för ett domännamn har du möjlighet att köpa flera domäner. Du kan köpa de domäner du överväger och senare välja vilket som ska kopplas till din hemsida. På det sättet håller du alla möjligheter öppna.
Vad gör jag om mitt domännamn inte är ledigt?
Om du har hittat ditt drömdomännamn men ser att det inte finns på listan över lediga domäner är det troligtvis redan i bruk. Du kan försöka kontakta ägaren och höra om de är intresserade av att sälja domänen till dig.
Undersök alltid domänen först!
Det är väldigt viktigt att du alltid undersöker en domän innan du registrerar den. Det finns många olika domäner, och även om du har hittat den perfekta för din hemsida, rekommenderas det att du kontrollerar domänens historik först. Du kan börja med att googla domänen och se vilka länkar som är kopplade till den. Det kan vara en fantastisk möjlighet för ditt företag, men det kan också ha motsatt effekt och vara direkt skadligt för din verksamhet. Ta därför tid på dig, använd tillgängliga verktyg och se till att du hittar det domännamn som passar dig och ditt företag bäst.